Saptamana trecuta, in lipsa interventiilor BNR, leul a aratat ca dispune, in continuare, de un puternic potential de crestere, chiar daca dorinta bancii centrale ar fi aceea ca aprecierea sa isi piarda din viteza.
Dealerii considera ca leul nu poate fi oprit din crestere, atata vreme cat in tara intra cantitati mari de valuta, fie de la romanii care muncesc in strainatate, fie din investitii directe sau speculative.
Euro a coborat din nou, dupa aproape o luna, sub pragul de 3,5 lei, cursul coborand vineri la 3,4851 lei. Potentialul de apreciere este mare, avand in vedere ca la sfarsitul saptamanii trecute cotatiile euro au coborat pana la 3,4660 - 3,47 lei, ceea ce creeaza premisele ca in urmatoarele zile sa fie atins pragul de 3,45 lei.
Ramane de vazut daca declaratiile guvernatorului BNR facute vinerea trecuta referitoare la faptul ca leul este prea puternic intr-o economie care nu este pe masura aprecierii lui vor readuce banca centrala in piata, de unde va continua sa cumpere valuta, chiar daca rezerva valutara s-a apropiat de 18 miliarde euro.
Cursul dolarului a revenit peste pragul de 2,8 lei, beneficiind de evolutia paritatii pe pietele internationale. Insa o evolutie mai clara a monedei americane va putea fi cunoscuta doar dupa data de 20 septembrie, cand se va intalni comitetul de politica monetara a Rezervei Federale. Atunci urmeaza sa se decida fie continuarea politicii de majorare a dobanzii de referinta, fie se va incetini acest proces, datorita efectelor uraganului Katrina.
Pe de alta parte, BNR incearca sa forteze bancile sa scada dobanzile la credite. In acest scop, ea nu a mai atras depozite de la banci, chiar daca in piata s-a acumulat un surplus de circa 14 miliarde lei (aproximativ 4 miliarde euro), suma rezultata atat din interventiile BNR de la jumatatea lui august, cat si din depozite atrase anterior si care au aju