•Costurile de obtinere a produselor ecologice sunt mult mai ridicate fata de ale celor obisnuite •In Iasi este o singura firma care produce astfel de produse, insa nu detine un certificat de calitate pentru acestea •Produsele ecologice au un regim special, de la producere, pana la vanzarea din magazine, atat cele vegetale, cat si cele animale
Agricultura ieseana este departe de a fi una ecologica. Chiar daca acest tip de produse este din ce in ce mai apreciate si, implicit, cerut de piata, totusi, judetul Iasi nu se poate lauda cu asa ceva. Singura ferma de acest tip este in comuna ieseana Scanteia, insa, chiar daca produce plante fara sa foloseasca vreun produs chimic, aceasta nu detine un certificat care sa ateste ca produsele sunt ecologice. Costurile pentru obtinerea unui asemenea certificat sunt foarte mari si nu oricine isi permite sa inceapa o astfel de afacere. Obtinerea unor produse ecologice nu este atat de simpla, deoarece tot procesul este mult mai complicat si are costuri ridicate. Terenul unde va fi amplasata cultura trebuie sa nu fi fost erbicidat o perioada de timp inainte, iar daca a fost facut acest lucru, trebuie facut un tratament special. De asemenea, trebuie folosite doar ingrasaminte naturale, in nici un caz chimice. Mai mult, anual trebuie decopertat terenul pe care a fost cultivat un anumit tip de plante si inlocuit cu un alt covor de sol ingrasat natural. Tot ciclul vegetal al plantelor este atent supravegheat, fiind totodata verificat prin sondaj de o echipa neutra din partea autoritatilor, iar toate datele trebuie trecute intr-un registru special care poate fi consultat oricand de echipele de control. In cazul animalelor, trebuie amenajate conditii mult mai bune fata de cele care sunt oferite in mod obisnuit, atat in ceea ce priveste conditiile in care traiesc, cat si furajele folosite ca hrana. Mai mult, carnea preparat