"A da publicitate de stat pe criterii discretionare inseamna sa folosesti banii publici impotriva cetatenilor. Eu nu voi accepta asa ceva! Romania are nevoie de un sistem transparent si controlabil pentru publicitatea de stat". Peste toate aceste promisiuni si declaratii, facute de premier in fata Parlamentului, in luna martie 2005, s-a asternut insa uitarea. Culmea e insa ca cel mai flagrant caz de alocare pe criterii netransparente a unei campanii de publicitate de stat este cea impotriva evaziunii fiscale, lansata in urma cu cateva zile de Agentia pentru Strategii Guvernamentale. Smecheria a fost simpla: agentia care produce spoturile si machetele se ocupa si de selectarea publicatiilor si radiourilor, dupa cum doreste, fara a se mai pierde timp cu licitatii. Un premiu de aproape o jumatate de milion de euro, impartit intre agentie si mass-media agreata.
Aici "veti putea gasi toate informatiile necesare pentru a asigura transparenta, corectitudinea si eficienta in domeniul achizitiilor publice de servicii de publicitate". Asa se lauda Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG) pe pagina web infiintata special pentru a feri de orice suspiciuni contractele de publicitate publica incheiate de noua putere, www.publicitatepublica.ro.
La mai bine de o luna de cand pagina web este functionala, sistemul de anuntare si alocare transparenta a contractelor de publicitate este insa ignorat nu numai de majoritatea companiilor publice in general, ci chiar si de ASG-ul condus de Valeriu Turcan. Momentan, singurul contract publicat pe site este unul incheiat de AVAS cu... Monitorul Oficial, iar la categoria anunturi de licitatii sunt doar trei texte mari si late, ale unor companii publice locale.
Nici urma insa de marile contracte care sunt acum in derulare.
Precum campania antievaziune a ASG, desfasurata sub sloganul "Plateste cu bani nu cu ani!", pent