Topuri ale afaceristilor de succes exista de ani buni in tarile dezvoltate, cum ar fi cele realizate de ?Forbes? sau de ?Fortune?. In tari precum Romania, astfel de clasamente ar putea fi unul dintre barometrele cu care se masoara progresul economiei. Pentru realizarea topurilor, EVZ a fost sprijinit de oameni din banci, de analisti economici si de reprezentantii unei firme care acorda ratinguri companiilor din Romania.
Criteriile EVZ
> marimea afacerii
> profitabilitatea
> notorietatea intreprinzatorului
> etica
> impactul asupra mediului de afaceri
Arhitectul- Dinu Patriciu, Rompetrol
Este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 300-350 de milioane de dolari. Despre trecutul lui nu se stiu prea multe, decat ca a fost arhitect, cadru didactic la Institutul se Arhitectura ?Ion Mincu? si unul dintre cei mai cautati meditatori pentru admitere. Dupa Revolutie, a intrat in afaceri, incepand cu constructiile si imobiliarele. Au urmat presa, serviciile financiare si, in cele din urma, petrolul. A preluat conducerea companiei Rompetrol in 1998. Considera ca a reusit sa aduca Rompetrol la un nivel compatibil cu societatile din Uniunea Europeana. Faptul ca, astazi, firma se afla pe locul 15 in topul celor mai bune companii pentru care sa lucrezi este doar o dovada ca se afla pe drumul cel bun, in ciuda numeroaselor scandaluri in care Patriciu a fost implicat in ultima perioada. Dinu Patriciu povesteste ca primul milion l-a castigat din proiectare de arhitectura si dezvoltare imobiliara. Apoi totul a fost mult mai simplu, pentru ca - asa cum sustine el insusi - ?ban la ban trage?.
Jucatorul - Ion Tiriac, grupul Tiriac
Fostul mare jucator de tenis dispune de o avere de pana la 750 de milioane de dolari. TiriacAuto comercializeaza in exclusivitate zece dintre cele mai cunoscute marci d