NE-AM INTERESAT PENTRU TINE Din nefericire, multi oameni au avut de suferit de pe urma inundatiilor. Apele au navalit in caselel lor distrugand majoritatea obiectelor. Printre acestea, mobila, tamplaria si pardoselile din lemn au reactionat repede si vizibil la excesul de umiditate. Asta s-a intamplat pentru ca lemnul, fiind un material natural, are proprietati hidrofage, adica absoarbe repede apa, ceea ce duce la modificarea formei sale. Pentru a afla daca obiectele din lemn mai pot fi recuperate prin reconditionare, am apelat la specialistii Institutului National al Lemnului din Bucuresti.
MOBILA PROTEJATA, REZISTENTA Dana Podasca, specialist in tehnologia de fabricare a mobilei, spune ca in functie de tipul materialelor folosite pentru fabricarea mobilierului, acesta mai poate sau nu fi recuperat. Spre exemplu, cel mai rezistent la apa este mobilierul din PAL melaminat. Stratul de melamina protejeaza impotriva umiditatii si impiedica deformarea panourilor din PAL. Dar asta numai cu conditia ca marginile corpurilor de mobilier, respectiv canturile sa fie etans aplicate pentru a nu permite patrunderea apei spre interiorul panourilor din PAL. Daca mobilierul din Pal are canturile lipite superficial si ele s-au desprins, mobilierul nu mai poate fi recuperat. Mobilierul realizat din panouri de placaj, compus din mai multe straturi de furnir, care nu are marginile protejate, sub influenta umiditatii se exfoliaza.
In privinta mobilierului din lemn masiv, acesta mai poate fi folosit si reconditionat daca nu prezinta deformari, respectiv daca nu se curbeaza in urma actiunii apei in exces. Incleierea, adezivii folositi pentru lipirea diverselor elemente care compun mobila si straturile protectoare de la suprafata, lacuri ori ceruri, sunt foarte importante, conform specialistului Dana Podasca. Daca acestea nu sunt de calitate, ele nu pot proteja cores