Filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", prezentat recent si la cea de-a 43-a editie a Festivalului de Film de la New York, unde a fost apreciat de presa americana drept "o opera sclipitoare", cronicile remarcand in special umorul negru si rolul facut de Ion Fiscuteanu, a reusit o performanta de neegalat in Romania.
Filmul regizorului premiat la Cannes a strans aproape cincisprezece mii de spectatori in cinematografele din Romania, de la premiera din 23 septembrie pana in 2 octombrie, incasarile filmului ridicandu-se la aproximativ 117.000 lei (1,17 miliarde lei vechi) in aceeasi perioada. Regizorul Cristi Puiu a reusit performanta de a cultiva publicului romanesc dorinta de a merge la cinematograf pentru a vedea si filme realizate de romani. Intr-o lume in care oamenii de afaceri nu investesc bani in filmul romanesc pentru ca sunt siguri ca-i pierd, Cristi Puiu a mizat pe intuitia lui, transformand o realitate sumbra si ignorata intr-un succes de box-office. O data cu cel mai recent film al tanarului regizor, cinematografia internationala si-a indreptat atentia spre Romania, constienta ca exista si dincolo de Hollywood productii indraznete si importante, dupa cum a afirmat si presa din Statele Unite ale Americii in urma vizionarii peliculei "Moartea domnului Lazarescu".
"Moartea domnului Lazarescu", premiat si cu "Lebada de aur" la doua categorii, in cadrul Festivalului de Film de la Varsovia, va putea fi vazut in zece tari: SUA, unde va avea premiera in mai 2006, Franta, Belgia, Norvegia, Grecia, Austria, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca si Canada. Prima tara straina in care va rula in cinematografe este Franta, incepand din luna ianuarie.
In week-end-ul premierei din Romania, filmul lui Cristi Puiu s-a situat pe locul doi in box-office dupa incasari si pe locul intai dupa numarul de spectatori. Au urmat productia americana "Sparga