Romania a gazduit, in zilele de 6-7 octombrie, vizita unor oficiali europeni pe probleme de agricultura.
Evenimentul, organizat de Comisia Europeana pin Directia Generala pentru Extindere si Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a avut ca scop informarea autoritatilor publice romane si a principalilor actori din domeniul dezvoltarii rurale, cu privire la noua politica comunitara 2007-2013.
“Resursele disponibile pentru dezvoltare rurala dupa aderare vor fi de aproximativ cinci sau sase ori mai mari decat alocarea financiara prin SAPARD, de anul acesta. Pentru zonele rurale din Romania, aceasta reprezinta o oportunitate, cat si o provocare”, a declarat Dirk Ahner, director general adjunct al Directoratului General pentru Agricultura, prezent la eveniment. Numai in perioda 2007-2009, tara noastra va primi 2,3 miliarde de euro.
Dupa aceasta data, fondurile care vor veni vor fi de circa un miliard de euro anual, iar, in lipsa unui program clar de utilizare a acestor bani, fondurile comunitare vor fi greu sau gresit absorbite.
De aceea, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca, pentru elaborarea Programului de Dezvoltare Rurala, a solicitat constituirea unui “grup de lucru interministerial, pentru ca noi socotim ca trebuie implicate mai multe ministere”.
Cele trei obiective-cheie ale politicii de dezvoltare regionala dupa 2007 se refera la: imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier prin ajutor pentru restructurare, modernizare si productie de calitate; protejarea mediului inconjurator prin posibilitatea de a plati agricultorii pentru furnizarea de servicii de mediu; ameliorarea calitatii vietii in zonele rurale si promovarea diversificarii activitatilor economice. “Scopul politicii noastre viitoare va fi cre