Incepand de anul viitor locuintele vor trebui asigurate in mod obligatoriu impotriva calamitatilor naturale. Ministerul Administratiei si Internelor elaboreaza un proiect de Lege in acest sens. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) asteapta ca legea sa intre in vigoare pentru a elabora o lista a societatilor abilitate sa incheie polite.
In vara acestui an avut loc o intrunire intre reprezentanti ai CSA, Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare si ai Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania pentru a se gasi un sistem de asigurare obligatorie care sa permita alocarea unor surse de finantare imediate si suficiente pentru acoperirea pierderilor produse de catastrofe naturale.
Astfel, un proiect de lege privind obligativitatea asigurarilor imobilelor se afla in prezent in lucru. Asigurarile se vor incheia numai la societati agreate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar valoarea asigurarii va fi data de valoarea de impozitare a locuintei, suma maxima pentru care se va incheia polita fiind de 15.000 de euro.
Proiectul prevede ca asigurarea sa acopere pagubele produse de inundatii, alunecari de teren si furtuni. De asemenea, se face diferenta intre mediul urban si cel rural, politele, care se vor indexa annual, urmand sa aiba valori diferentiate. Vor exista subventii ale statului pentru plata ratelor de asigurare de catre persoanele cu venituri mici si, de asemenea, statul se va implica la nivelul oferirii de garantii pentru reasigurare.
In discutie se mai afla insasi modalitatea de plata a ratelor, in sensul ca acestea sa fie platite direct sau sa fie incluse in impozitul pe imonil.
Similar cu RCA
Comisia de Supraveghere a