Firmele private din Romania care au angajamente de conformare la standardele europene de protectie a mediului au realizat, in primele trei trimestre ale anului 2005, investitii de mediu de doar circa un sfert din necesarul asumat, riscand sa ramana fara dreptul de a functiona.
"In anul 2004, firmele cu probleme care s-au obligat sa investeasca in conformarea la normele europene de mediu au investit circa 90 la suta din necesar, insa in acest an sumele nu acopera decat 25-30 de procente din nivelul acceptat de comun acord. Va fi nevoie de un efort financiar din partea lor in ultimul trimestru al anului, pentru ca avem un calendar clar, iar legea este la fel de clara. Trebuie sa primeasca autorizatiile dupa noua lege, iar daca nu investesc cat s-a stabilit, nu le vor lua", a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ministrul Mediului Sulfina Barbu.
Prezent la un seminar pe tema investitiilor in protectia mediului, ministrul Barbu a explicat procedura prin care agentii economici care nu respecta calendarul obligatiilor la investitii de mediu vor fi inchise.
"Procedura este simpla: nu se conformeaza, la momentul aderarii sau la momentul solicitarii unei noi autorizatii, sunt inchisi, iar zona este ecologizata pe banii statului. Apoi, statul se intoarce impotriva investitorului neglijent, printr-un proces, pentru a-si recupera cheltuielile de inchidere", a explicat ministrul.
La randul sau, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu, a apreciat ca investitiile de mediu programate pentru anul viitor sunt o tinta prea greu de atins pentru firmele romanesti. "Pentru 2006 este prevazuta o suma totala de circa doua miliarde de euro, bani ce trebuie investiti de firmele din industrie doar in protectia mediului. Eu unul nu cred ca industria romaneasca poate suporta aceste costuri, ca poate gasi resurse pentru a acoperi acest necesar de