Frecati cu otet, sa le treaca febra
Aproape toti satenii din Berivoii Mari si-au pierdut in 1918 parinti, frati sau bunici. ?In fiecare casa era cel putin un mort. In special copii. Ma uitam pe geam si vedeam cum se duc cu sicriele la cimitir. Mai intai a murit un tanar care era in armata, Andrei Maga. L-au inmormantat cu muzica fanfarei. Apoi au ingropat-o si pe sora-mea Valeria, care avea 5 ani. Tot pe strada noastra a mai murit un baietel de 6 ani, de-al lui Fratu. Nu se gaseau medicamente si ne frecau mamele cu otet sa ne treaca febra?, povesteste Aurel Suler, care era copil pe timpul gripei.
Acum, batranul e optimist: ?Gripa aviara nu va ajunge la noi. Acum avem medicamente, nu ca la inceputul secolului, cand au murit aproape toti oamenii din sat.?
Sapte morti intr-o familie
Maria Comaromi are acum 75 de ani. Stie de la mama ei ca familia Comaromi a pierdut atunci doi bunici, parintii, oameni in putere, si trei copii. ? Mi-a povestit mama ca intai a aparut un fel de raceala grea, la care pe urma i s-a zis gripa spaniola. S-au imbolnavit parintii mamei mele, Nicolae si Zenovia Comaromi. Aveau febra mare, li s-a umflat gatul, faceau hemoragie si se sufocau. Au murit amandoi. Au luat boala si parintii lor, care erau batrani. S-au dus si ei. Mama mai avea patru frati. Doar ea si inca unu au supravietuit. Mama avea pe atunci 11 ani, iar fratele ei, Nicolae, 9 ani. A fost ca un blestem?, povesteste femeia.
In anii 1918 si 1919, molima, numita gripa spaniola, a ucis in toata lumea aproape 50 de milioane de oameni.
Delta Dunarii ramane zona de risc inca cinci ani
Preventia impotriva gripei aviare din Delta Dunarii va dura cel putin cinci ani, a anuntat Guenael Rodier, consilier special pentru boli transmisibile al Directoratului regional al OMS.
?Virusul introdus in Delta nu va disparea prea curand pentru