Parlamentul Romaniei este in flacari. Proiectul de lege propus de Guvern cu privire la minoritatile nationale a starnit discutii virulente in Senat, iar dezbateri aprinse se anunta si in Camera Deputatilor.
Deocamdata, proiectul de lege a fost dezbatut de catre Senat, in cursul acestei saptamani el urmand sa ajunga si pe masa deputatilor. Proiectul este unul extrem de amplu si prevede o serie de drepturi pentru minoritatile nationale.
Mai mult, prin definitivarea Statutului minoritatilor, care figureaza ca si conditie in protocolul de guvernare, se creeaza structuri paralele cu cele administrative din prezent.
Potrivit unor politicieni, adoptarea legii minoritatilor este o conditie impusa de UDMR pentru a ajuta Alianta DA in schimbarea presedintilor celor doua Camere.
Structuri paralele
Minoritatile nationale, potrivit prevederilor Statutului minoritatilor, au dreptul de a-si alege Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale (CNAC). Acestea din urma ar avea atributii importante in ceea ce priveste functionarii din institutiile de invatamant si de cultura in limba materna.
Mai mult, consiliile, fiind recunoscute de Parlament, ar deveni autoritati administrative autonome. CNAC, format din 7 pana la 91 de membri, isi va desemna reprezentanti teritoriali pentru a colabora cu autoritatile locale si va avea obligatia de a prezenta anual un raport de activitate Parlamentului.
La propunerea CNAC, Parlamentul, Guvernul sau autoritatile locale vor putea adopta acte normative prin care competentele lor in ceea ce priveste identitatea etnica, culturala sau lingvistica a minoritatilor vor fi delegate consiliului.
In circumscriptiile unde o minoritate are cel putin o pondere de 1%, dar nu are repreze