•Celiachia este o boala digestiva care afecteaza intestinul subtire si care impiedica absorbtia de substante hranitoare din alimente •Organismul nu poate tolera glutenul care se gaseste in grau, secara, orz •Medicii specialisti sustin ca foarte putine persoane sunt diagnosticate corect, deoarece medicii de familie asociaza simptomele bolii cu alte boli •O persoana dintr-o suta sufera de celiachie
Desi o persoana din o suta ar putea fi diagnosticata cu celiachie, in fiecare luna, mai putin de zece persoane se prezinta la Institutul de Gastroenterologie din Iasi pentru a-si efectua analize medicale. Aceasta deoarece medicii din alte unitati sanitare, in special medicii de familie, nu au cunostinte despre ceea ce inseamna boala celiaca si mai ales despre simptomele acesteia. Potrivit medicilor de specialitate din cadrul Institutului de Gastroenterologie, studiile despre boala celiaca sunt foarte putine, iar medicii de familie nu sunt la curent cu noutatile in ceea ce priveste celiachia. "Personalul medical de o alta specializare nu este la curent cu ceea ce inseamna boala celiaca, frecventa si simptomatologia acesteia. Medicii de familie, care ar trebui sa fie informati cu privire la aceasta afectiune, asociaza de cele mai multe ori simptomele bolii celiace cu acelea a altei boli si de aceea rareori elibereaza trimiteri pentru Institutul de Gastroenterologie", a declarat dr. Alina Cantemir.
Ce este celiachia
Celiachia reprezinta o boala digestiva care afecteaza intestinul subtire si care impiedica absorbtia de substante hranitoare din alimente. Organismul oamenilor care sufera de aceasta boala nu poate tolera o proteina numita gluten, care poate fi gasita in grau, secara, orz si, posibil, in ovaz. Cand persoanele care sufera de celiachie consuma alimente care contin gluten, sistemul imunitar nu se apara, afectand intestinul