A doua zi dupa prezentarea raportului despre Romania la Strasbourg, seful Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti, Jonathan Scheele, explica ce trebuie sa se miste mai intai in Romania pentru a A doua zi dupa prezentarea raportului despre Romania la Strasbourg, seful Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti, Jonathan Scheele, explica ce trebuie sa se miste mai intai in Romania pentru a adera in UE la termen.
- Cunoasteti foarte bine tara noastra si autoritatile de aici. Credeti ca Romania poate rezolva problemele cu stegulete rosii din raport in doar 5 - 6 luni?
- Cred ca poate, dar puterea este in mainile Romaniei. Nici nu trebuie sa rezolve deficientele in 6 luni, dar trebuie ca in acest rastimp sa ne aduca in pozitia sa putem spune: "Da, Romania va fi gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007".
- In prezentarea sa, Olli Rehn a spus aproape silabisit ca Romania trebuie sa fie mai convingatoare in lupta anticoruptie, in special la nivel inalt. Ce inseamna "convingator" in acceptia Comisiei Europene?
- Olli Rehn vorbea despre mai multe condamnari la nivel inalt. Cred ca trebuie sa trecem de la faza in care unii sunt plimbati pe la Parchet si nimic nu se intampla dupa aceea la faza in care sunt si inculpari. Poate nu in fiecare caz sunt dovezi, dar sistemul juridic, judecatorii si procurorii, trebuie sa demonstreze ca lucreaza efectiv, ca isi fac treaba pentru care sunt platiti.
- Nu credeti ca acest mesaj ii va pune pe magistrati sub o anumita presiune? Sa demonstreze acum, in cateva luni, ce n-au putut ani de zile?
- Nu este o presiune de a condamna oameni cu orice pret. De fapt, nu e vorba de o presiune, ci de o incurajare sa-si faca treaba corect, in slujba actului de justitie, fara frica si fara favoritisme.
- Asadar, judecatorii trebuie sa faca diferenta intre presiune si incurajare.
- Da, cred c