Fabricile de conserve din legume si fructe sunt inchise de 15 zile, iar stocurile din depozite sunt completate cu conserve din import. Fara sa fie integrate - cultivator-fabricant, fara irigatii in Fabricile de conserve din legume si fructe sunt inchise de 15 zile, iar stocurile din depozite sunt completate cu conserve din import. Fara sa fie integrate - cultivator-fabricant, fara irigatii in camp, dar si fara instalatii moderne in fabrica, procesatorii romani sunt concurati pe propria lor piata. Aceasta, desi bulionul italienesc, spre exemplu, se vinde cu 22.000 fata de 11.000 lei/borcan, pretul romanesc. Fabricantii romani vor ramane neperformanti, chiar si dupa 2007, daca vor continua sa produca doar 30 t/ha, comparativ cu 140 t/ha, cat se produce in UE. Totusi, taras-grapis, conservele romanesti sunt completate in depozite de cele frantuzesti si italienesti.
Vanzarile, inghetate de 10 zile
Fabricile de conserve si-au inchis portile inca din 10 octombrie, din cauza scurtarii sezonului de legume si fructe. Mai mult decat atat, procesatorii sunt alertati de faptul ca de 10 zile au inghetat vanzarile de legume si fructe conservate, fapt nemaiintalnit pana in prezent. "De cel putin 10 zile nu se mai vinde nimic, dupa ce ca oferta este limitata si cererea este mica. Nu ne explicam aceasta situatie decat prin saracirea excesiva a pietei romanesti si lipsa lichiditatilor din portofelul oamenilor", sustine Aurel Tanase, presedintele patronatului din conserve.
Succesul va depinde de estetica ambalajelor
Produsele romanesti de legume si fructe, chiar daca nu vor ajunge pe pietele europene, vor trebui sa atinga standardele de calitate ale acesteia. Se va tinde spre specializarea productiei, iar desfacerea va trebui sa includa o igiena sanitara sigura. Calitatea trebuie sa fie constanta si nu in salturi. Iar nivelul de prezentare al produselor