GHID Postul este o pregatire. In cele sase saptamani care vor urma, crestinii isi pregatesc sufletul si trupul pentru marea sarbatoare cu care se incheie anul calendaristic: Nasterea lui Iisus Hristos.
Primul lucru de care trebuie sa tina seama un bun crestin atunci cand posteste este sa sustina abtinerea de la mancaruri de dulce cu rugaciuni si fapte bune. Este parerea unanima a parintilor Bisericii Ortodoxe, pentru ca altfel Postul Craciunului n-ar fi decat un banal regim alimentar, dupa cum afirma parintele Mihail Stanciu, staret al Manastirii Antim. Postul Craciunului incepe la 15 noiembrie si se incheie la 24 decembrie, aceasta ultima zi fiind Ajunul Nasterii Domnului. In total, are 40 de zile.
ALIMENTE. "Postul tine toata viata", spunea parintele profesor Ioan Mihaltan. Parintele se referea la "postul integral, de la infranarea pornirilor trupesti la infranarea limbii si pana la stavilirea gandurilor inimii". Postul, scria parintele Cleopa, este cea mai veche porunca a lui Dumnezeu, pentru ca El le-a poruncit lui Adam si Evei sa nu manance din pomul cunostintei binelui si raului. Si tot parintele Cleopa clasifica posturile pe care crestinii le tin in patru: ajunarea desavarsita (abtinerea totala de la mancare si bautura), postul aspru sau uscat (cand se consuma numai seara paine si apa ori fructe uscate), postul obisnuit, cand se mananca la ore obisnuite, dar se evita alimentele de dulce. Ultima categorie este cea a postului usor, cand se fac dezlegari la untdelemn, peste si vin, aceste dezlegari facandu-se cu ocazia sarbatorilor mai mari. Postul Craciunului este unul mai usor: nu se mananca alimente de origine animala, dar exista zile cand se face dezlegare la peste, vin si untdelemn. In prima si ultima saptamana, postul este mai aspru. Dezlegari la peste, untdelemn si vin se fac in zilele in care crestinii sarbatoresc un sfant important sau cand s