Despre infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii se discuta de multa vreme. Si totusi multi nu-si explica de ce, desi este clara importanta acestei structuri, CNI inca nu functioneaza.
S-ar putea, de pilda, ca personajele din umbra care au impiedicat constituirea Comunitatii sa fie aceleasi care nu doresc in ruptul capului ca presedintele sa se inteleaga cu premierul si nici partidele din arcul guvernamental intre ele! Presedintele Basescu a explicat clar ca CNI este, pe sleau spus, un centru de analiza si sinteza a informatiilor venite dinspre serviciile secrete.
In momentul in care vor incepe la turatie maxima prelucrarea informatiilor primite si punerea cap la cap a datelor despre anumite subiecte extrem de delicate, grupurile de interese vor avea de ce sa se teama. Daca pana acum informatii acumulate despre diverse cazuri grave zaceau pierdute printre randuri, ele vor fi observate, corelate. Iar noul medicament-minune, tinctura de lege, s-ar putea dovedi eficient.
Pentru ca premierul a anuntat ca rolul Comunitatii urmeaza sa fie stabilit printr-un proiect aflat in lucru ce se va depune pe masa Parlamentului, reactiile clasei politice au fost prompte. Cuvantul cel mai des intalnit este "control". Multi s-au facut ca nu pricep hotararea CSAT.
Noua structura va fi rezultatul colaborarii dintre Presedintie, Guvern, servicii de informatii, ministere cu atributii in siguranta nationala. Liderii PSD au fost primii care au reactionat. Au cerut rapid "un mecanism" de control riguros pe care sa-l stapaneasca Parlamentul. Adica cine? Adrian Nastase, presedinte executiv al PSD, si nu in ultimul rand Nicolae Vacaroiu.
Supararea, exprimata plastic, a lui Nastase este legata tocmai de corelarea informatiilor, caci dupa parerea sa in zona serviciilor secrete nimeni nu pune toate ouale in acelasi cos. Nimeni, spune