In Foeni, desi la intrarea in sat au aparut primele case reconstruite, zeci de familii nu au inca unde sa doarma. Astfel ca au fost nevoiti sa-si gaseasca alternative pentru sezonul rece. Dupa primele ninsori, sinistratii au inceput sa abandoneze corturile primite in primavara de la armata si s-au mutat in grajduri. Chiar daca sunt facute din vaiuga si lemn, iar inauntru miroase insuportabil, satenii spun ca noile locuinte sunt mai avantajoase, pentru ca aici nu ingheata de frig.
Nicolae Macedolian spune ca 20 de familii care au locuit pana acum in corturi au fost mutate peste iarna in fosta brutarie. El nu a vrut insa sa stea cu ceilalti sinistrati, asa ca si-a tencuit grajdul cum s-a priceput. Acum s-a mutat deja inauntru impreuna cu familia, din cele doua corturi in care a locuit peste vara. ?N-am avut ce face. Altii au stat cu mana-n san si au asteptat. Eu stiu ca nu-mi va fi gata casa mai repede de primavara, sa fim seriosi, asa ca am aranjat aici cat am putut. O sa iernam in grajd?, explica barbatul.
Dormitor printre sacii cu scrisori
Si Iuliana Tolarciuc locuieste, impreuna cu sotul si copilul de 12 ani, in fosta cocina a porcilor. Ea recunoaste insa ca noua locuinta nu este prea primitoare. ?Singura bucurie e ca avem oarece acoperis deasupra capului si ca nu ingheata copilul de frig in cort?, spune femeia, in varsta de 35 de ani. Peste pamantul ud din cocina a intins o bucata de linoleum, iar inauntru au incaput trei paturi metalice de campanie.
La intrarea in Foeni, locuiesc alte doua familii uitandu-se cu jind la casele nou construite, dar inca neterminate. Au copii mici, de scoala primara, care isi fac lectiile cu manusi, ca sa nu le inghete mainile. De altfel, in satul greu incercat de inundatii, dascalii nu si-au permis sa intre in greva.
Cel mai invidiat este Petre Stoichita care, dupa ce casa i-a fost luata