In 2006, abonatii la cablu si televiziunile si radiourile din Romania vor scoate de opt ori mai multi bani din buzunar pentru plata drepturilor de autor. Sumele datorate in contul acestor drepturi In 2006, abonatii la cablu si televiziunile si radiourile din Romania vor scoate de opt ori mai multi bani din buzunar pentru plata drepturilor de autor. Sumele datorate in contul acestor drepturi s-au ridicat in 2004 la 8,5 milioane de euro, urmand ca, in 2006, sa fie de 66 milioane de euro ca venituri ale organismelor de gestiune colectiva (OGC), intermediari intre autorii de creatii artistice si beneficiari.
Concret, abonamentul la cablu se va scumpi cu 15 procente, iar societatile de televiziune si radio vor plati procente mai mari din veniturile totale, 15,4% si respectiv 12,8% in contul remunerarii drepturilor de autor. Aceste majorari sunt stipulate intr-o ordonanta de urgenta, aflata in prezent in discutie in Camera Deputatilor.
Abonamentul la cablu, un lux
Cel mai important efect al acestei initiative a Ministerului Culturii va fi "limitarea economica a accesului la informatie", este de parere Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC). Aceasta ar fi a doua lovitura pe care o primesc abonatii la cablu tv in acest an, dupa ce, la 1 iulie, abonamentele s-au scumpit cu 19 procente, din cauza introducerii TVA. Singurii beneficiari ai acestei ordonante sunt, se pare, organismele de gestiune colectiva, care, pe langa venituri in crestere, sunt recompensate prin lege pentru activitatea de intermediere cu 22 milioane de euro anual, sustin reprezentantii ACC.
Mai scump decat in Franta
Relevant este faptul ca procentele propuse de OGC-uri depasesc media tarilor din Uniunea Europeana. In Franta, de exemplu, redeventele platite de televiziuni si radiouri sunt de 5, respectiv 6 procente, dintr-o parte a veniturilor