GRADINA TA, MEREU VERDE Poinsettia este o planta care a atras atentia prin aspectul sau inca de la momentul descoperirii, dar a devenit populara abia in 1960. Treptat, ea a fost asociata din ce in ce mai mult cu sarbatoarea Craciunului, motiv pentru care i se mai spune si Craciunita sau Steaua de Craciun.
INGRIJIREA POTRIVITA Lumina de buna calitate este factorul care genereaza o colorare stralucitoare a bracteelor. Ce sunt acestea? Sunt, de fapt, frunze tinere initial verzi amplasate in varful unei crengute, care intr-o anumita perioada a anului se coloreaza formand un fel de floare falsa. In mijlocul lor se afla floarea adevarata, care este galbuie la culoare, fara calitati ornamentale si lipicioasa la atingere. Nu se poate spune despre Poinsettia ca este sensibila la temperatura insa trebuie ferita de curentii de aer. Ea se poate dezvolta bine la temperaturi de peste 20 de grade C dar si la 5 grade C. Evident, dezvoltarea este incetinita la temperaturi scazute si trebuie sa aveti grija sa dozati corespunzator udarile. Desi in mod normal florile se formeaza treptat incepand din noiembrie, au fost cazuri cand planta a avut flori primavara sau chiar la inceput de vara.
FORTAREA PLANTEI Cultivatorii profesionisti forteaza plantele (controleaza sau simuleaza conditiile de mediu), in asa fel incat, in decembrie ele sa se afle la dezvoltare maxima pentru o buna comercializare. Dar daca planta dumneavoastra nu da semne ca va inflori iarna, sigur va inflori mai tarziu daca nu a fost deranjata in nici un fel (nu a fost transplantata chiar in sezonul de inflorire).
FRAGILA, DAR... OTRAVITOARE Frunzele sunt romboidal-alungite, de un verde inchis si fine la atingere. Crengutele se rup cu usurinta, chiar daca in timp se lemnifica, iar seva albicioasa este otravitoare. Ea poate provoca iritatii cutanate. Solul in care este plantata Poinsettia