Romania nu va intra in 2006 cu un nou Cod fiscal, a anuntat ieri, primul ministru. Pe langa dinamitarea credibilitatii actualului cabinet, toate reducerile si majorarile de taxe anuntate pentru anul viitor nu mai sunt valabile. CAS-ul nu mai scade cu 2%, iar daca Guvernul nu va uita sa respecte principiul potrivit caruia legile nu se aplica retroactiv, taxele pe case si masini vor fi calculate de doua ori in 2006, conform celor doua Coduri fiscale ce vor fi valabile anul viitor. Cert e ca stabilitatea fiscala intra intr-o noua era: avem buget votat in Parlament, dar nu avem un Cod care sa-l sustina.
Ceea ce la un moment dat circula doar ca un zvon halucinant s-a confirmat: Romania intra in anul 2006 fara un nou Cod fiscal. Anuntul l-a facut, senin, premierul Tariceanu, care s-a aratat chiar mirat ca cineva isi inchipuie ca Guvernul sau va aproba un cod ce va intra in vigoare dupa cateva zile.
Neseriozitatea clinica si balbaielile din coalitie si (finantistii) PNL si-au spus cuvantul: actul normativ nu este gata, astfel ca de toate promisiunile si declaratiile ritoase privind anul 2006 s-a cam ales praful. CAS-ul nu mai scade cu 2%, taxele si impozitele pe masini si case nu se mai majoreaza de la 1 ianuarie - fapt ce va genera, in primul rand, o nebunie de toata frumusetea in administratiile financiare. Daca guvernul va respecta principiul potrivit caruia nu se aplica retroactiv, oamenii lui Sebastian Bosdu vor fi nevoiti sa calculeze de doua ori taxele si impozitele, ce vor fi platite in doua etape: potrivit actualului si viitorului Cod fiscal.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu va fi aplicat de la 1 ianuarie 2006, ci dupa o perioada "de decalaj" de la momentul adoptarii, care urmeaza sa fie stabilita, a declarat, ieri, la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu, la solicitarea agentiei Mediafax.
"Nu poate sa intre