"Organisme modificate genetic: un risc subestimat" s-a numit prima conferinta internationala de tehnologie transgenetica organizata saptamana trecuta (sau pe 1 decembrie) la Frankfurt de Institutul de Ecologie din Freiburg, in cooperare cu Greenpeace. Au participat cunoscuti specialisti din Germania, Franta, Italia, Elvetia, Marea Britanie si SUA.
Profesor in biologie moleculara la Universitatea din Caen (Franta), Gilles-Eric Seralini (n. 1960) prezida Comitetul pentru Cercetarea si Informatia Independenta in Genetica (CRII-GEN) si este consultat de autoritatile a numeroase tari. A publicat, printre altele: "Genetic incorect" (2003) si "OMG, adevarata dezbatere" (2000-2004) la ed. Flammarion.
Pentru "Romania libera", domnul Seralini a acordat un interviu in exclusivitate.
Manola Romalo: La aceasta conferinta ati vorbit de un nou parazit, aparut de cativa ani in Europa.
Gilles-Eric Seralini: Da, este vorba de diabrotica virgifera virgifera, o insecta daunatoare, foarte periculoasa. Studii genetice recente arata ca aceste insecte sunt originare din America. Urmele lor se gasesc pentru prima data in Europa, in 1992.
- In ce tari exista astazi?
- In Franta, in Italia, in toate tarile din Balcani si in Romania.
Multinationala Monsanto a dezvoltat in anii '90 un soi de porumb care produce un insecticid impotriva acestui parazit. Porumbul se numeste "Monsanto 863". Nu a fost niciodata testat pe celule umane. Dar pe sobolani a dat efecte in trei luni.
- Ce fel de efecte?
- Efecte asupra globulelor albe si globulelor rosii, asupra nivelului de albumina, a diabetului, asupra rinichilor. Leziuni pe mai multe organe, asemanatoare unui fel de intoxicatie. Monsanto a recunoscut ca sunt "efecte significative", a spus insa: "Nu este grav".
Expertii concernului si cei din Uniunea Europeana, reprezent