Fericit trebuie sa fi fost acela care a avut ideea „sistemului ticalosit", si bucuroase, multumite si pline trebuie sa se fi simtit conturile acestuia. Fericiti au fost si inca mai sint cei care au cistigat in numele acestei idei. Nefericiti vor fi insa acestia din urma daca nu se vor trezi la timp.
Sageata cea mai ascutita a Aliantei Dreptate si Adevar in ultima campanie electorala nu a fost charisma lui Traian Basescu si, cu atit mai putin, aceea a copresedintelui Calin Popescu Tariceanu. Sageata letala a fost pusa in tolba ADA chiar de catre PSD, iar procesul de fabricatie al acesteia s-a intins pe durata a mai multor ani: patru la numar, dupa cum spun unii.
ADA a preluat puterea pentru ca a promis ca va lupta aprig impotriva coruptiei. Batalia impotriva sistemului ticalosit a fost argumentul principal pentru care a primit incredere si voturi.
E, de aceea, previzibil ca o eventuala ratare a unui asemenea obiectiv asumat va fi si principalul argument pentru care partidele si oamenii care le compun vor fi trimisi, cindva, poate nu atit de tirziu pe cit spera, in opozitie.
Noua putere a bifat primul an de prezenta. Teoretic, primul an ar trebui sa fie si cel mai radical. Pentru ca e pe coama unui val de simpatie foarte mare, noua putere ar avea cea mai mare legitimitate de a repara sistemul acolo unde e avariat si de a-i suprima partile inutilizabile.
Practic, cu privire la performantele radicale din primul an al Aliantei Dreptate si Adevar, se poate spune cel mult ca parerile sint, vorba aceea, impartite.
Dincolo de faptele seci si de victoriile repurtate sau nu, lupta impotriva coruptiei promisa de ADA e si o chestiune de retorica. Cind inca erau in opozitie, PNL si PD arborau, vizavi de aceasta tema, un ton radical.
Ei bine, intre discursul cu certe motive revolutionare si jumatatil