Avantaj: economie la caldura
Cei mai incantati de posibila mansardare a blocurilor sunt edilii sectoarelor 1 si 6, Andrei Chiliman si, respectiv, Cristian Poteras. Primul crede ca, din cele 250 de blocuri din sector, chiar si cele de peste 10 etaje pot fi supraetajate. In plus, primarul Andrei Chiliman spune ca astfel se va rezolva si problema termica, deoarece o mansarda izoleaza si elimina si infiltratiile. ?Imobilele rezista la inca un rand de locuinte, pentru ca terasele suporta de ani buni cantitati mari de zapada?, explica Chiliman. Un alt avantaj pomenit de el este ?economisirea din factura energetica a tarii?, datorita stoparii pierderilor de energie.
Blocurile cu patru etaje sunt pe lista
Reprezentantii Primariei Sectorului 6 sustin ca au facut deja demersuri pentru contruirea mansardelor pe blocurile cu patru etaje. ?Peste 100 de asociatii de proprietari sunt, in principiu, de acord cu mansardarea. Avem chiar si oferte de la trei firme de constructii, care ar realiza si termoizolatia?, se lauda edilul sectorului 6, Cristian Poteras, care admite ca, in final, totul depinde chiar si de un singur locatar. ?Noi atat ne putem implica, adica sa-i chemam la discutii pe administratori?, a adaugat primarul.
Aspectul urbanistic trebuie sa fie unanim
Arhitectul Victoria Marinela Berza, director al Centrului de Planificare Urbana si Metropolitana Bucuresti, ezita sa dea un verdict in alternativa mansardarii blocurilor in Capitala. Ea crede ca, mai degraba, se pot gasi solutii de ridicare a noi locuinte in acea ?o treime din Bucuresti care este de factura rurala?. Totusi, in conditiile in care supraetajarea ar fi posibila din punct de vedere a expertizei tehnice, arhitectul-sef de la Primaria Sectorului 4, Cristina Argintaru, aduce in discutie problema aspectului urbanistic. ?Trebuie sa se gaseasca o solutie la nivelul municipal