LA STOMATOLOG Orice leziune carioasa este ireversibila! Netratarea la timp a leziunilor carioase duce la inmultirea microorganismelor din cavitatea bucala si la aparitia infectiilor repetate, care sunt greu de inlaturat.
Cei mai multi pacienti ajung la medicul stomatolog cand este prea tarziu, dupa repetate episoade de acutizari si durere. Din pacate, dintele nu prea mai poate fi salvat (granulom periapical sau distructii corono-radiculare masive).
Controlul periodic al cavitatii bucale o data la sase luni, igiena riguroasa - ata dentara, periute interdentare, periaj corect - si o dieta echilibrata ne-ar scuti de multe dureri si de eforturile de rezolvare a problemelor dentare. O simpla leziune carioasa incipienta netratata poate ajunge la infiltrarea microbiana a radacinii si apexului dintelui si la extractia acestuia.
Exista in literatura de specialitate 12 teorii (sase interne si sase externe) de aparitie a cariei dentare. Deci, nu este suficienta o igiena buna daca structura dintilor lasa de dorit. Multe carii se formeaza initial interdentar, iar daca pacientul nu foloseste ata dentara, isi da seama foarte tarziu de evolutia cariei - doar atunci cand aceasta ajunge sa distruga smaltul dentar si devine vizibila. In evolutia unei carii dentare, durerea nu este obligatoriu prezenta de la inceput.
Microorganisme
O alta urgenta o reprezinta sangerarea gingiilor sau mirosul neplacut (halena fetida), acestea fiind date de acumularea si de inmultirea microorganismelor in carii, interdentar, in santul gingival.
Acumularea microorganismelor in cavitatea bucala se face in special la cei care nu se spala seara pe dinti sau la cei care dupa periaj consuma in special dulciuri; acestea fermenteaza si schimba PH-ul intr-unul acid, care favorizeaza dezvoltarea si inmultirea microorganismelor.
Cavitatea bucala prin morfologia ei ofera cond