•Cazurile intens mediatizate de violenta in unitatile de invatamant au pus pe jar reprezentantii invatamantului preuniversitar iesean, care au realizat timp de o luna un studiu cu tema "violenta in scoala"
Supraincarcarea materiei, lipsa de comunicare, intimidarea, privirile autoritare, judecatile de valoare si etichetarile sunt principalele presiuni pe care le resimt elevii din partea profesorilor. Mai mult decat atat, cele mai frecvente forme ale violentei au loc in pauzele dintre ore, in incinta scolii, si dupa terminarea orelor, in vecinatatea scolii. Cel putin asa releva un studiu al psihopedagogilor scolari din cadrul Centrului Judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica (CJAPP). Cazurile intens mediatizate de violenta in unitatile de invatamant au pus pe jar reprezentantii invatamantului preuniversitar iesean, care au realizat timp de o luna un studiu cu tema "violenta in scoala". Pentru a vedea care sunt tipurile de violenta prezente in scoli, daca s-a intensificat frecventa acestora, care sunt riscurile la care sunt supusi elevii, psihologii scolari au ales un esantion de 1.260 de tineri aflati in clasele VII-XII din 20 de scoli aflate in toate zonele municipiului Iasi. De asemenea, in esantion au fost cuprinsi si 322 de profesori care au trebuit sa raspunda la chestionarele psihologilor scolari.
Elevii se injura reciproc in pauze
Violenta verbala este resimtita in proportie de 15 la suta din elevi, in timp ce 85 la suta sustin ca se intampla rar sau niciodata ca profesorii sa se manifeste un limbaj violent la ore. Oricum, pe primul loc in relatia elev-profesor, cu 18 procente, se afla presiunile de natura psiho-pedagogica si sociala. Cu alte cuvinte, supraincarcarea materiei, lipsa de comunicare, intimidarile, privirile autoritare, judecatile de valoare si etichetarile gen "esti un prost" sunt elementele care determi