Documente:
Studiul Coface
(25.01.2006) PPT
Ratingul de tara acordat de catre societatea de evaluare Coface a fost imbunatatit considerabil de la B+ la A4. Principalul avantaj in urma acestei evaluari va facilita accesul Romaniei pe pietele internatioanle de capital precum si imbunatatirea imaginii companiilor locale in reaport cu partenerii externi.
Acest rating de tara indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective, si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor dintr-o anumita tara. Coface emite rating-uri despre 151 de tari din intreaga lume.
Rating-ul de tara este stabilit ca urmare a analizei rating-ului de credit si al celui de scor. Rating-ul de Credit stabileste limitele de credit pentru companii, si este acordat pentru 44 milioane de companii din lume. Rating-ul de Scor masoara probabilitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Sunt supuse unei riguroase analize companiile mari si IMM-urile.
Ratingul de tara se calculeaza pe baza a 7 tipuri de indicatori, si anume: vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza lichiditatii monedei straine, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain, comportamentul de plata al companiilor.
Rating-ul de tara B al Romaniei, din decembrie 2004, a fost apreciat ca B+ in iunie 2005, si a trecut la A4 in decembrie 2005. A4 denota un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.
Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila, in timp ce B era echivalent cu un mediu economic si politic instabil, capa