POLUARE Un lung sir de masini intre Piata Romana si Piata Unirii. Cerul e plumburiu, iar gazele de esapament otravesc aerul. Pe trotuare, valuri-valuri de bucuresteni tacuti. Li se zaresc doar ochii. Deoarece niste masti hidoase, de masura unica, le acopera trei sferturi din fata. Cand au ceva sa-si spuna, o fac doar daca e neaparat nevoie. Dar si atunci comunica prin gesturi. S-ar putea crede - Doamne fereste! - ca s-a declarat epidemia de gripa aviara. Sau ca masca asta hidoasa e ultima gaselnita in materie de moda.
Toate elementele din acest tablou sunt obisnuite bucurestenilor. Mai putin mastile, care par decupate dintr-un alt film. Totusi, foarte curand bucurestenii vor fi obligati ca la iesirea din casa - asa cum se ingrijesc sa ia umbrela sau manusile - sa-si puna masca pe fata. Si nu orice fel de masca, ci una speciala, cu straturi de filtre din carbon, care sa puna stavila microparticulelor din aer de a patrunde in plamani. Intr-un ghid de folosire a mastilor, cu siguranta ca se va preciza ca esarfa sau masca obisnuita, chirurgicala, nu este de un real folos bucurestenilor. Dimpotriva, nasul cu filtrele lui naturale este mai eficient decat "accesoriile" mentionate.
Plamanii
Veti spune ca m-am intrecut cu gluma. Din pacate, nu-i nici o gluma. Ci realitatea dovedita stiintific, inchisa intr-un triunghi mortal. Aer. Poluare. Cancer. Sau cum inspirat zicea un om de stiinta: cancerul pluteste in aer.
Potrivit analizelor realizate de Asociatia Eco-Europa Bucuresti, la ora actuala, plamanii bucurestenilor sunt intoxicati ca si cei ai locuitorilor dintr-o zona miniera veche, uitata de lume. Aerul Capitalei noastre dragi este otravit de gazele de esapament emanate de autovehicule. Ele contin dioxid de azot, care intensifica astmul si scade rezistenta organismului la infectii. Dioxidul de sulf emis de motoarele Diesel provoaca ameteli, astm, b