Boala Alzheimer se transmite pe cale genetica in cel putin 80% din cazuri. Pana in prezent, aceasta boala de memorie era pusa in primul rand pe seama stresului, infectiilor sau alimentatiei.
Profesorul Margaret Gatz de la Universitatea California de Sud din Los Angeles este coordonatorul celui mai amplu studiu asupra dementei Alzheimer, care a fost publicat in editia din februarie a revistei Societatii Americane de Psihiatrie. Dupa ce au analizat aproape 12.000 de perechi de gemeni cu varste peste 65 de ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca boala Alzheimer este in mare parte de origine genetica si doar in 20% din cazuri este influentata de factori de mediu precum alimentatia, stresul sau infectiile.
STUDIU. "Ceea ce am facut noi a fost sa verificam importanta factorilor genetici in aparitia bolii", a declarat Margaret Gatz. "Am descoperit ca dementa Alzheimer are o cauza genetica in 80% din cazuri, dar asta nu inseamna ca factorii de mediu nu sunt importanti, insa nu atat de importanti pe cat credeam", a declarat Gatz. La studiul inceput in 1998 au participat cercetatori de la mai multe universitati suedeze si americane.
Rezultatele studiului confirma estimarile anterioare conform carora rudele de gradul intai ale persoanelor care sufera de o boala de memorie au un risc crescut de a avea aceeasi problema. Insa nu se stia in ce procent este implicata mostenirea genetica. Referitor la factorii de mediu, s-a constatat ca o dieta bogata in lipide creste riscul de imbolnavire, in timp ce acizii grasi omega-3 (care se gasesc de exemplu in peste) au un rol protector in ceea ce priveste boala Alzheimer. De asemenea, activitatea fizica si intelectuala contribuie la prevenirea acestei afectiuni.
INCIDENTA. Dementa Alzheimer, cea mai grava boala de memorie, afecteaza 2%-3% dintre persoanele de peste 65 de ani. In Romania, 28% din persoanele cu varst