SANATATEA NOASTRA Regimul alimentar constituie o preocupare permanenta a celor care isi propun sa slabeasca. Exista oare o dieta-miracol care sa le vina in ajutor? Profesor doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca multi cad in capcana dietelor moderne care dau tuturor sperante, dar nu si sanatate.
Atkins, Montignac, Beverly Hills, Mayo... sunt diete renumite, cu ajutorul carora se ajunge la pierderea unor kilograme, insa platind cu pretul sanatatii. Curele sunt in general exagerate ca viteza de slabire. In mod normal, un om este bine sa slabeasca 4-5 kilograme lunar, astfel incat sa se respecte echilibrul tuturor functiilor metabolice.
Regimurile hipoproteice slabesc, dar slabesc prin reducerea masei proteice. Fara proteine, omul nu are acizi aminoesentiali, iar fara acestia nu exista viata. Regimurile hipoglucidice slabesc, dar il priveaza pe om tocmai de elementele care ii furnizeaza energie. Fara glucide, activitatea creierului este periclitata, creierul fiind principalul consumator de glucide. Regimurile hipolipidice slabesc, dar sunt afectate depozitele de grasimi necesare efortului de lunga durata. Fara lipide, organismul duce lipsa de acizi grasi nesaturati atat de necesari metabolismului celular.
Un alt dezavantaj al dietelor la moda este ca nu pot fi tinute decat o scurta perioada de timp. Dupa aceea, kilogramele pierdute sunt puse la loc in mod dublu.
Disciplina alimentara
Prof. dr. Constantin Dumitrache ne asigura ca regimul-minune este cel cu care poti trai o viata intreaga, intotdeauna in sanatate. Asta inseamna "disciplina alimentara". Insa disciplina alimentara nu este o dieta, ci un mod de viata. Scaderea ponderala este o optiune lenta, de durata si de adaptare la un nou stil de viata. De aceea, hotararea de a slabi este mai mult decat o problema alimentara. @N