Bursa sibiana a derivatelor a oferit un debut de saptamana mai linistit, investitiile finalizandu-se cu aproape 10.000 contracte futures si options. In acelasi timp, numarul pozitiilor deschise se mentine la cote ridicate, in jurul unui total de 147.000, si evidentiaza preocuparea constanta a jucatorilor pentru piata la termen. Majoritatea preturilor s-a inscris ieri pe un traseu descendent. Ca efect al scaderilor, unii investitori prefera sa-si inchida pozitiile inainte de data scadentei, marcand profiturile. Ei deschid insa pozitii noi, reorientandu-si strategiile in functie de evolutia pietei. Cele mai cautate derivate au provenit din cadrul SIF, care la finalul zilei depasisera impreuna, prin contractele ce le-au avut drept suport, circa 60 la suta din totalul perfectarilor.
In clasamentul lichiditatii se impune SIF 2 Moldova cu 2.373 contracte futures, scadenta apropiata revendicand o proportie covarsitoare dintre acestea. Pe parcursul zilei actiunile SIF 2 si-au diminuat valoarea pentru ambele scadente, inchizand la preturi de 2,4101 si 2,45 lei/actiune pentru martie, respectiv iunie. Diminuarea a ajuns, in aceste conditii, la 1,27 la suta pentru scadenta in derulare si 1,96% pentru cea din vara. Locul doi a revenit altei societati de investitii financiare, derivatele SIF 5 Oltenia fiind preferate pentru 2.305 contracte. Pe scadente, cea din martie este mai atractiva pentru jucatori, 1.839 de contracte indreptandu-se spre aceasta. Din perspectiva preturilor, scaderile nu au ocolit nici SIF 5. Acestea au pierdut 0,0441 lei/actiune pentru luna in curs si 0,0584 lei/actiune pentru iunie si s-au fixat la preturi de 2,781 si 2,8306 lei/titlu.
Trena celor doua SIF amintite este asigurata de sectorul petrolier, SNP fiind activ suport al aproape 2.200 contracte futures. Actiunile companiei Petrom SA s-au delimitat de tendinta depreciativa a zilei si