că vârsta normală pentru pubertate este cuprinsă între 12 şi 16 ani, debutul în pubertate a scăzut până la 9 - 10 ani, în ultimii 7 ani.La pubertate, structuri care până atunci erau "în că vârsta normală pentru pubertate este cuprinsă între 12 şi 16 ani, debutul în pubertate a scăzut până la 9 - 10 ani, în ultimii 7 ani.
La pubertate, structuri care până atunci erau "în adormire" intră în funcţiune. Dar boom-ul informaţional, stresul din familie şi lipsa unor persoane care să ofere copiilor suportul psihologic necesar sunt, în principal, cauzele activării la vârste mai mici a acestor structuri. "Pubertatea este vârsta la care se produce maturizarea organelor sexuale şi a sistemului endocrin, alături de conştientizarea dorinţei sexuale. Există o tendinţă de schimbare a structurii hormonale, iar scăderea vârstei la care se ajunge la pubertate este răspunsul adaptativ al organismului la noile condiţii sociale. Societatea grăbeşte această maturizare. Lucrurile care înainte erau ascunse, evitate, devin acum accesibile şi se merge pe principiul că funcţia creează organul", ne-a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar de obstetrică ginecologie la Spitalul Polizu.
Hormonii, responsabili de transformarea organismului
La pubertate, hormonii sunt cei care activează transformarea organismului. Odată cu apariţia hormonilor masculini, nu există element al organismului care să nu fie masculinizat. "Scheletul la bărbaţi este mai solid, umerii mai laţi, bazinul mai strâmt, ceea ce dă un aspect trapezoidal, tegumentele sunt mai groase şi mai aspre. Avem o musculatură mai dezvoltată şi cu o forţă mai mare. Organele sexuale ajung, oarecum, la dimensiunile definitive şi creşte testicolul pentru că se dezvoltă tubulatura unde iau naştere spermatozoizii", ne-a mai declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parh