în spital cad victimă unui incident nedorit în timpul îngrijirilor, iar rata de mortalitate printre aceşti bolnavi este între 5 şi 8 la sută. Astfel de evenimente se întâmplă nu doar din în spital cad victimă unui incident nedorit în timpul îngrijirilor, iar rata de mortalitate printre aceşti bolnavi este între 5 şi 8 la sută. Astfel de evenimente se întâmplă nu doar din cauza unei proceduri efectuate de un medic, ci este vorba de un întreg lanţ de deficienţe existente în structura sistemelor de sănătate. Importantă nu e pedepsirea medicilor, ci "ruperea" lanţului de greşeli. Prof. dr. Vasile Astărăstoae, şeful Comisiei de Bioetică a Colegiului Medicilor, spune că în acest procent de 16 la sută intră atât erorile medicale, cât şi greşelile medicale. "Eroarea nu este imputabilă medicului, pentru că ţine de progresele ştiinţei şi de particularităţile pacientului, pe când greşeala este o problemă de comportament al doctorului, care este neglijent şi nu respectă drepturile pacientului. Greşeala este imputabilă şi duce la răspunderea penală", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Reţete greşite în 11 la sută din cazuri
Pentru a rezolva această problemă, la nivelul Uniunii Europene a fost creat un grup care să se ocupe de siguranţa pacienţilor.
Grupul va avea rolul de a face propuneri astfel încât siguranţa pacienţilor să se îmbunătăţească.
Mai mult, un sondaj la nivel european arată că 23 la sută din cei intervievaţi au fost matori ai unor greşeli sau erori medicale, iar 11 la sută din subiecţi au declarat că li s-au prescris, la un moment dat, medicamente greşite. Această situaţie este întâlnită mai des în Letonia, Danemarca, Estonia şi Malta.
La cealaltă extremă se află austriecii, care au de-a face cu cele mai puţine greşeli.