iar după acest episod întreaga viaţa i s-a schimbat.Panica poate duce la infarct"şi-a schimbat comportamentul şi a început să evite aglomeraţia, călătoriile lungi şi a renunţat să mai iar după acest episod întreaga viaţa i s-a schimbat.
Panica poate duce la infarct
"şi-a schimbat comportamentul şi a început să evite aglomeraţia, călătoriile lungi şi a renunţat să mai iasă din oraş. Nu se îndepărta la mai mult de 10 minute de mers pe jos de un spital, iar în rucsac avea zeci de pastile şi tot felul de unelte, cu care să se salveze în orice fel de situaţie", ne-a spus dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician şi psihoterapeut la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia" din Bucureşti. În general, atacurile de panică se instalează după un eveniment care pune în pericol integritatea fizică şi psihică a unei persoane. După aceea apare frica permanentă că vor urma şi alte atacuri, apare îngrijorarea privind posibilele consecinţe ale atacului, un posibil infarct, spre exemplu, iar persoana în cauză evită anumite situaţii care îl aduc mai aproape de condiţiile în care s-a petrecut atacul. "Atunci când retrăieşte o situaţie similară, experienţa trecută revine foarte rapid", ne-a mai spus dr. Ciumăgeanu.
Educarea atenţiei alungă temerile
În jur de 3 la sută din populaţie a trăit sau riscă să trăiască un atac de panică, iar acesta apare mai frecvent vara, în zonele aglomerate. "Sunt persoane care au suferit atacuri într-un autobuz încărcat şi au avut sentimentul că nu pot scăpa. Simte o presiune fizică puternică, are incapacitatea de a respira şi, dacă în tot acest context, este în impas de a se salva trăieşte un moment de teroare", ne-a mai spus dr. Ciumăgeanu. Uneori, tulburarea intensă poate dura până la trei luni, dar dacă pacientul îşi centrează atenţia pe o altă activitate, episoadele de panică pot dispărea. Simptomatologia dev