Fostii si actualii salariati creditori din dosarul de faliment instrumentat de Tribunalul Bucuresti ai uzinei Republica ii cer procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa se autosesizeze in legatura cu situatia uzinei. In acelasi timp, doua sute de oameni pazesc zilnic halele, pentru a se asigura ca nu se va fura nimic. Procurorului general Ilie Botos i se cere sa cerceteze cum s-a vandut o parte din pamantul aflat sub societate inainte de privatizare.
Mai mult de o suta de fosti angajati ai Uzinei Republica au protestat, saptamana trecuta, opunandu-se incercarii de inchiriere a trei sectii ale uzinei, aflate sub sechestru judiciar, declara liderul sindical. Uzina Republica s-a privatizat acum trei ani. Ea a fost cumparata de un consortiu de patru firme, cu aproape doua milioane de dolari. Potrivit sindicatelor, investitorul a transferat 75 la suta din patrimoniu catre o alta firma, care nu a participat la privatizare - Tehnologica Tub SRL, punandu-si astfel la adapost aproximativ 75 la suta din patrimoniul societatii. Liderul sindicatului "Nicolae Malaxa" afirma ca Tehnologica Tub a preluat "toata averea" uzinei Republica, care acum se afla in faliment.
"Cu toate acestea, vrea sa inchirieze spatii ale uzinei pentru a scoate profit, ceea ce este ilegal, pentru ca (uzina - n.r.) este in sechestru judiciar", spune Dobre. Liderul sindicatului "Nicolae Malaxa" spune ca fostii angajati vor ca uzina sa poata fi din nou privatizata si sustine ca exista deja doua societati americane interesate de aceasta, datorita faptului ca are un laminor de tevi de foraj unic in Europa de Sud-Est. Dobre afirma ca uzina ar putea fi repusa in functiune la sapte luni de la noua privatizare. "Ne intereseaza ca fabrica sa fie repornita, pentru ca exista premisele pentru acest lucru", a precizat Constantin Dobre.
Fostii si actualii salariati creditori din dosarul de fal