farmacii care nu îşi epuizaseră încă plafonul.De când a început anul, situaţia nu s-a schimbat. Numai că, spre deosebire de martie, în ianuarie şi februarie, banii s-au terminat când mai farmacii care nu îşi epuizaseră încă plafonul.
De când a început anul, situaţia nu s-a schimbat. Numai că, spre deosebire de martie, în ianuarie şi februarie, banii s-au terminat când mai erau doar trei zile până la începutul unei noi luni. Acum, pacienţii trebuie să aştepte mai bine de o săptămână. Casa de Asigurări a Municipiului Bucureşti a pus la dipoziţie un număr de telefon gratuit, unde pacienţii pot afla dacă mai găsesc medicamentele de care au nevoie. E drept că nu sunt astfel de farmacii, dar măcar nu mai umblă degeaba pe drumuri.
Capitala are cel mai mare buget
Pentru Bucureşti, sunt alocate în jur de 220 miliarde de lei pentru medicamentele compensate şi gratuite, cel mai mare buget din ţară. Cu toate acestea, alături de alte două judeţe, în Capitală banii se termină la fel de repede precum ajung la farmacii. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că fac cercetări la Casa Bucureşti pentru a vedea de ce banii s-au terminat aşa de repede. Autorităţile mai spun că fondurile s-au epuizat şi pentru că medicii prescriu medicamente foarte scumpe, cu toate că pe piaţă există şi unele mai ieftine, dar cu aceleaşi efecte. Aşa se întâmplă pentru bolile psihice, unde pe lista de compensate şi gratuite există trei medicamente. Două dintre ele sunt de 30 de ori mai scumpe decât următorul pe listă. Chiar dacă au acelaşi efect terapeutic, cele foarte scumpe sunt tot mai mult prescrise. "Consumul de medicamente variază în funcţie de perioada din an, iar acum, presiunea asupra sistemului a crescut. În unele judeţe consumul a scăzut la o treime şi am descoperit că, în unele cazuri, nu era nevoie ca anumite tratamente să fie prescrise", ne-a