"Fata de trecutul Romaniei din ultima jumatate de secol, intretinut de oameni care pe vremea dictaturii ceausiste se bucurau de prerogativele conducerii de partid, iar ulterior s-au ascuns dupa cele ale unei puteri democratice, consideram ca trebuie precizata pozitia oamenilor cu putere de decizie in aceasta tara, la fel cum au facut si cei din Ungaria, Albania, Cehia sau Slovacia.
In noul context al aderarii la Uniunea Europeana, trebuie sa putem spune cu mandrie ca suntem o tara cu constiinta impacata, curatata de vechi metehne pe care europenii le-ar putea privi ca pe eventuale pericole la adresa democratiei"- initiatorii Legii Lustratiei - deputat Viorel Oancea, deputat Mona Musca, senator Adrian Cioroianu si deputat Eugen Nicolaescu - toti membri PNL.
Pana acum, proiectele Legii Lustratiei au fost respinse si modificate pana la diluarea tuturor initiativelor legislative timp de 15 ani, dar probabil daca aceasta initiativa legislativa a liberalilor va fi adopatata fara modificari prea mari se va face lumina - atat in trecut cat si in viitor - in ceea ce priveste clasa conducatoare din Romania.
Lege controversata
Proiectul Legii Lustratiei se refera la limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist.
Pentru ca proiectul sa nu fie aprobat prin adoptare tacita, Senatul a aprobat prelungirea termenului pentru dezbaterea si adoptarea proiectului.
Proiectul de lege initiat de parlamentarii liberali a starnit nemultumiri in randul Comisiei juridice a Senatului, dar chiar si senatorii Aliantei DA au criticat proiectul, considerand ca prin adoptarea textului redactat de initiatori s-ar incalca anumite drep