este momentul în care se poate produce contaminarea. Este suficient ca o persoană să se frece la ochi cu degetul care a atins o astfel de veziculă. Infecţia primară cu virusul care provoacă este momentul în care se poate produce contaminarea. Este suficient ca o persoană să se frece la ochi cu degetul care a atins o astfel de veziculă. Infecţia primară cu virusul care provoacă herpesul se produce frecvent la vârsta copilăriei, fiind în majoritatea cazurilor inaparentă, iar boala se poate declanşa mai târziu. "Herpesul poate produce şi determinări oculare, cu consecinţe grave care pot duce până la pierderea vederii, dacă nu sunt tratate corect şi la timp. Simptomatologia nu te lasă să stai acasă, iar leziunile corneene sunt dureroase", ne-a declarat dr. Adriana Constantinescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni".
Automedicaţia, interzisă
Herpesul ocular poate provoca apariţia cheratoconjuctivitelor, a uveocheratitelor şi a iritelor. "Aceste leziuni sunt însoţite de durere oculară, lăcrimări, fotofobie şi scăderea acuităţii vizuale. Este foarte importantă prezentarea de urgenţă la medicul oftalmolog, pentru institutirea tratamentului adecvat. Acesta include unguente care împiedică înmulţirea virusului.
Trebuie evitată cu orice preţ automedicaţia, care duce la agravarea şi complicarea leziunilor. Sunt contraindicate preparatele cortizonice, pentru că apar leziuni ulcerative care pot fi agravate şi se pot adânci, în loc să se vindece. Este interzisă, de asemenea, aplicarea locală de antibiotice, de alcool sau rivanol", ne-a mai spus dr. Constantinescu.
Bolnavul îşi poate contamina toată familia
O persoană cu herpes poate să transmită virusul în anturaj printr-un simplu contact, de aceea igiena locală este esenţială în astfel de cazuri. Mâinile trebuie spălate frecvent, obiectele de uz p