* Europa trebuie să treacă la un model cu mai multe viteze * Maghiarii se plâng că nu au învăţământ superior de stat * România va avea două voturi în PE în ceea ce priveşte clauzele de salvgardare proiectul de manifest se arată că "organizaţia trebuie reformată, cel mai târziu până la următoarea extindere, dar după aderarea României şi Bulgariei". Chiar dacă riscul activării clauzelor de salvgardare pare din ce în ce mai mic, România nu este o ţară extrem de simpatizată în Parlamentul European (PE). În mediile politice europene îşi face din ce în ce mai mult loc ideea acceptării cu "asterisc", ceea ce s-ar traduce prin intrarea la 1 ianuarie 2007, dar cu o monitorizare postaderare extrem de strictă. Despre acestea, Adevărul l-a intervievat, în exclusivitate, pe preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a PE, creştin-democratul Elmar Brok.
- A făcut România progrese faţă de situaţia în care se găsea înaintea precedentului raport de ţară?
- Cred că s-au adoptat multe legi, ceea ce dă ţării o direcţie pozitivă, dar nu ştiu dacă acestea au fost implementate. Voi afla asta din raportul Comisiei Europene (CE) privind progresele înregistrate.
- Aţi cerut o audiere, cu uşile închise, a comisarului pentru extindere, Olli Rehn, la Comisia de Afaceri Externe, axată pe progresele României şi Bulgariei, în special pe capitolul JAI? Care este scopul acesteia?
- Nu, eu am cerut doar două rapoarte pentru a se vota dacă se aplică sau nu clauzele de salvgardare. Este vorba despre un raport scurt, de o singură frază, pe care să se voteze. Raportul mare va fi prezentat în iunie, în sesiunea plenară a PE. Comisia va veni cu raportul în data de 16 mai, raport care va conţine recomandarea dacă se aplică sau nu clauza de salvgardare. Noi, PE, vom face un raport la raport pe care îl vom vota în sesiunea plenară, înaintea Consiliului European din iunie. Dacă decizi