(Foto: )
Evolutia programelor de investitii ce insotesc asigurarile de viata indica cresteri anuale chiar de peste 20 de procente, cu mult peste randamentele medii ale altor instrumente asemanatoare, cum sunt fondurile deschise de investitii (mutuale).
Desi nu ofera flexibilitatea accesului la bani data de fonduri, marele avantaj al acestor programe este protectia conferita de asigurarea de viata.
Ce trebuie subliniat de la bun inceput insa este ca, prin optarea pentru un program de investitii sau un portofoliu care sa cuprinda cote din mai multe programe de investitii, riscul este transferat la asigurat, ceea ce inseamna ca potentialul client al unei companii de asigurari trebuie sa vada, in momentul incheierii unei polite, dincolo de entuziasmul unui agent care promite castiguri foarte optimiste, pentru care nu isi asuma efectiv raspunderea.
Investitiile, magnetul asigurarilor
Aceasta este, de altfel, principala diferenta dintre o asigurare de viata simpla si una cu componenta de investitii.
In cazul primei, riscul este asumat de asigurator, astfel incat clientul nu va simti eventualele evolutii negative ale plasamentelor alese de companie pentru investirea banilor - dar nici castiguri prea mari, pentru ca interesul companiei este sa riste cat mai putin, investind in instrumente cu randament scazut, cum sunt bonurile de tezaur.
In celalalt caz, asiguratul poate alege modalitatea in care o anumita cota din primele platite (stabilita de asigurator, in functie de "dosarul" clientului) va fi investita, asumandu-si riscul evolutiei programului sau programelor respective de investitii.
In ambele cazuri, castigul, in cota aferenta, se va adauga la valoarea asigurata sau intr-un cont special creat in acest sco