Sefii de guvern din tarile sud-est europene care au participat, joi, la reuniunea CEFTA de la Bucuresti au adoptat o Declaratie comuna prin care solicita inceperea negocierilor pentru crearea unui acord de comert liber in regiune.
Dupa ce ani la rind a fost o anticamera a tarilor care au aderat la Uniunea Europeana, CEFTA incearca acum sa promoveze comertul liber in Balcani.
Premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a spus ca, la propunerea premierului croat, sefii de guverne prezenti la Bucuresti au decis ca negocierile intre state sa fie finalizate pana la sfarsitul lunii septembrie, cu 3 luni mai devreme decat fusese stabilit, pentru ca acordul sa intre in vigoare pana la 1 ianuarie 2007, cand Romania si Bulgaria ar putea deveni membre ale Uniunii Europene.
Declaratia a fost adoptata de Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovia, Croatia, Moldova, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru si Kosovo.
Premierul roman a apreciat ca noul acord va permite dezvoltarea legaturilor comerciale in zona si cresterea competitivitatii economiilor tarilor semnatare."Aceasta inseamna, in final, slujbe mai multe si salarii mai mari pentru fiecare dintre cetatenii tarilor noastre.
De asemenea, noul acord va consolida, asa cum am spus, stabilitatea politica a regiunii si va duce la preluarea mai rapida a normelor europene in regiune", a declarat Tariceanu.
"Vreau sa afirm aici angajamentul politic al tarii noastre pentru a asigura dezvoltarea economica a regiunii, securitatea si stabilitatea politica.
Romania este si va ramane un partener de nadejde pentru tarile din regiune, pentru UE si va continua sa fie un stat membru implicat in procesele europene, dupa aderarea la UE" a adaugat premierul.
Acordul Central European de Comert Liber - CEFTA a fost infiintat in 21
decembrie 1992, ca un acor