Jocurile de tip piramidal - oferte ademenitoare, dar extrem de inselatoare, au facut in Romania aproape 6 milioane de victime. Cei care au investit in astfel de "afaceri", Caritas, SAFI sau Gerald, nu si-au recuperat niciodata banii. Pagubitii FNI, desi li s-a dat castig de cauza, inca mai asteapta cu sufletul la gura pronuntarea de la 8 mai a.c. a Curtii de Apel Bucuresti.
Vinovatii nici nu au apucat bine sa intre in arest, ca au si iesit, rand pe rand, apeland la tot felul de tertipuri. Iar din toata aceasta afacere un lucru este clar: cel care plateste este tot pagubitul, adica, cel fraierit... Pe fondul unei saracii acute, dar si a unei dorinte inversunate de imbogatire rapida, in Romania, milioane de oameni au fost pagubiti intr-un fel sau altul. Daca pana in 1989 principala cauza o reprezentau nationalizarile si exproprierile, incepand cu 1991, au aparut tot felul de viclesuguri menite a goli buzunarele, si asa sarace, ale multor creduli. Un exemplu clar, care inca mai face valva: FNI. Prabusirea Fondului National de Investitii si acum, dupa aproape 6 ani, provoaca fiori in randul celor peste 300.000 de oameni care au crezut in planul diabolic, minutios pus la punct de catre conducerea SOV Invest, firma care administra FNI. Intr-o perioada in care totul se schimba, de la denumiri, la mod de viata, terenul investitiilor de tot felul era din ce in ce mai fertil si taman bun pentru a masca un mecanism complex care avea sa fie motorul uneia dintre cele mai mari escrocherii din Romania. Un fel de Caritas mai bine dezvoltat, care a reusit sa-si intinda tentaculele nu numai asupra oamenilor, dar si asupra catorva din institutiile statului.
SARACITI PANA LA ULTIMUL LEU. Caritas, Gerald, Mondoprosper, Delphin, SAFI, FNI sunt cele mai cunoscute jocuri de tip piramidal. Nici pana acum nu se cunoaste numarul exact al celor care au depus bani in astfel de sistem