Casa sub apa
Situatia ramane critica in judetele riverane Dunarii mai ales ca au inceput ploile.
Pericolul cel mai mare este in judetul Dolj unde bresa formata, ieri, in digul de la Bistret s-ar putea largi iar digul s-ar putea prabusi. Sase mii de oameni au fost evacuati din zonele afectate, pana miercuri dimineata si inca 10 mii sunt in pericol. Unii localnici refuza sa-si paraseasca munca de o viata.
Totusi, autoritatile spun ca ei vor fi evacuati fortat, daca digul de la Bistret se prabuseste.
Noua localitati sunt amenintate de furia Dunarii. Potrivit autoritatilor, in incinta respectiva se afla peste 400 de milioane de mc de apa.
Locuitorii din Bistret se lasa greu evacuati
Locuitorii comunelor Bistret, Dunareni, Macesul de Jos si Gighera au fost preveniti sa se pregateasca sa-si paraseasca casele. Daca situatia se va inrautati, toata populatia va fi evacuata in zona Barca-Bechet-Segarcea.
Militarii fac noi eforturi, miercuri, sa intareasca digul, dupa ce marti noaptea au incercat sa acopere fisurile din digul de aparare. Scafandrii inspecteaza daca exista si fisuri in digul de la Bistret pe langa bresele formate.
Zeci de case s-au prabusit, marti noaptea iar acum Dunarea leaga localitatea Negoi de Rast, dupa ce drumul a fost acoperit de apa.
Fluviul a inaintat pe uscat, in Dolj, 10 km.
Autoritatile spun ca la Braila, Galati si Tulcea cotele fluviului au crescut usor iar la Galati se asteapta, miercuri, viitura, dupa ce Dunarea mai are doar 2 cm pana la cota istorica din 1897, de 656 cm. Hidrologii spun ca fluviul ar putea atinge la Galati chiar 690 cm.
La Galati aproape intreg santierul naval este sub ape si portul de la Braila este inundat.
Mii de persoane sunt evacuate
40 de persoane au fost evacuate din calea apelor la Harsova, judetul