Dosarele de achizitii publice vor avea caracter de informatie publica, iar accesul la ele nu poate fi restrictionat decat daca aceste informatii sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, potrivit noilor reguli privind achizitiile publice adoptate, miercuri, de Guvern.
Executivul a aprobat atribuirea contractelor prin ordonanta de urgenta, onorand astfel „un angajament de integrare europeana si rezolva o situatie semnalata cu steag rosu in raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie anul trecut", a declarat purtatorul de cuvant, Oana Marinescu.
O alta noutate se refera la schimbarea procedurii de cerere si oferta, prin obligativitatea autoritatilor contractante de a trimite, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, invitatiile de participare la licitatii spre publicare in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice) si, dupa caz, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
„Consecinta acestei masuri este ca invitatiile de participare vor fi accesibile tuturor operatorilor de pe piata si nu vor mai exista suspiciuni legate de existenta unor intelegeri prealabile intre autoritatea contractanta si anumiti ofertanti", a precizat Oana Marinescu.
Adoptarea ordonantei de urgenta era necesara in scopul asigurarii conditiilor de accesare a sumelor nerambursabile de care Romania va beneficia prin intermediul fondurilor structurale/de coeziune incepand cu anul 2007, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Intrarea in vigoare a noii legislatii in materie de achizitii publice, cu cel putin 6 luni inainte de data aderarii, este necesara pentru a se asigura o perioada de adaptare suficienta a utilizatorilor finali la noile prevederi legislative.
Autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct, lucrari, produse sau servicii, a caror valoare, fara TVA,