Crestinii-ortodocsi si greco-catolici sunt astazi in Sambata Mare, ultima zi inainte de sarbatoarea Invierii Domnului. Sambata Pastelui este zi de odihna.
Trupul lui Hristos a stat in mormant intreaga zi iar traditia bisericeasca spune ca, in Sambata Mare, Iisus Hristos a coborat cu sufletul in iad, pentru a-i mantui pe dreptii Vechiului Testament.
La miezul noptii , in fata bisericilor se va oficia slujba Invierii, la care credinciosii vor primi lumina si vestea ca Hristos a Inviat! Tot atunci ouale impodobite se duc la biserica pentru a fi sfintite, iar dupa slujba Invierii, mai intai varstnicii si apoi tinerii ciocnesc oua rostind formulele de confirmare a credintei 'Hristos a inviat!', 'Adevarat a inviat!'.
Vopsirea oualor este o traditie raspandita la toate popoarele. Cea mai raspandita credinta este ca Mironositele au adus oua ca prinoase la picioarele Lui, iar acestea s-au inrosit de la sangele jertfirii.
O alta traditie plaseaza minunea inrosirii oualor in momentul in care Maica Domnului, fugind din calea oamenilor lui Irod, a inceput sa arunce cu pietre peste umar, iar acestea s-au transformat in oua colorate. Soldatii s-au oprit sa le adune si au uitat de porunca imparatului.
Conform traditiei, nu toate ouale trebuie impodobite cu forme si figuri, ci doar acelea care se pastreaza in casa pentru a aduce noroc si belsug si a o apara de rele. Ouale monocrome, aproape intotdeauna rosii, se vopseau in trecut doar cu substante vegetale si erau destinate prinoaselor pentru morti.
Crestinii-ortodocsi si greco-catolici sunt astazi in Sambata Mare, ultima zi inainte de sarbatoarea Invierii Domnului. Sambata Pastelui este zi de odihna.
Trupul lui Hristos a stat in mormant intreaga zi iar traditia bisericeasca spune ca, in Sambata Mare, Iisus Hristos a coborat cu sufletul in iad, pentru a-i man