Daca reforma sistemului de pensii ar fi avut loc mai demult, probabil ca o parte din pensionarii romani de peste cativa ani s-ar fi putut plimba in croaziere de lux pe Mediterana sau in excursii in Hawaii, asemenea celor din tarile vestice. Randamentele din ultimii opt-noua ani ale fondurilor de investitii arata clar acest lucru. Fondul diversificat Capital Plus, cu un portofoliu apropiat de cel al unuia de pensii, a crescut, spre exemplu, in ultimii noua ani, cu 875% in lei, in termen
Daca reforma sistemului de pensii ar fi avut loc mai demult, probabil ca o parte din pensionarii romani de peste cativa ani s-ar fi putut plimba in croaziere de lux pe Mediterana sau in excursii in Hawaii, asemenea celor din tarile vestice. Randamentele din ultimii opt-noua ani ale fondurilor de investitii arata clar acest lucru. Fondul diversificat Capital Plus, cu un portofoliu apropiat de cel al unuia de pensii, a crescut, spre exemplu, in ultimii noua ani, cu 875% in lei, in termeni reali. Acest lucru a fost posibil ca urmare a randamentelor foarte mari oferite de o piata financiara inca lipsita de maturitate. Estimarile administratorilor fondului merg catre un randament anual mediu de 10% in euro, in urmatorii zece ani, destul de mare. Pentru investitori mai prudenti, estimarile ar fi in jurul a 5-6%, bazate pe plasamente in instrumente cu venit fix. Cam acestea ar putea fi si randamentele fondurilor de pensii, in functie, bineinteles, de profilul investitorului.
Comparand cu ce s-a intamplat in celelate state in care s-a facut reforma, putem estima ca, in zece ani, ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB va ajunge la 10%.
Dragos Neacsu,
managing partner Dragon Finance
@N