Cel putin sase din zece romani nu au incredere in partidele parlamentare, ale caror actiuni sunt percepute ca ramanand mai degraba in registrul declarativ.
Potrivit ultimului sondaj CURS, mai mult de jumatate din cei chestionati cred ca partidele sunt preocupate intr-o mica masura de lupta impotriva coruptiei, reducerea impozitelor, protectia sociala, lustratie sau costurile integrarii.
Sondajul marcheaza falimentul strategiilor de imagine ale majoritatii partidelor, in sensul ca acestea nu au reusit sa convinga electoratul majoritar de sinceritatea preocuparilor lor. Astfel, numai 28% cred ca PSD este interesat de protectia sociala.
Doar 25% cred ca PC este preocupat de sprijinirea IMM-urilor, iar cand vine vorba de reducerea impozitelor, conservatorii - care au militat pentru reducerea TVA la alimente - sunt intrecuti si de PD (25%), si de PNL (23%), fiind creditati cu bune intentii doar de 19% din subiecti. La fel si cu verificarea averilor, unde PD, PNL, PSD si chiar PRM sunt considerate mai interesate de subiect, desi PC a initiat chiar si un proiect pe aceasta tema, botezat "legea Voiculescu".
PD fura procente de la PNL
Dintre cei care mai acorda credit politicienilor, cei mai multi considera ca PD este cel mai interesat de indeplinirea agendei publice. Si asta chiar si in cazuri in care anumite teme nu apartineau democratilor, care au manifestat initial, daca nu ostilitate, cel putin reticenta. Un exemplu este deconspirarea Securitatii si lustratia.
Desi PNL a desfasurat o campanie intensa pentru reforma morala a societatii si a indicat PD ca fiind principalul vinovat in scandalul CNSAS, partidul condus de Emil Boc este perceput ca fiind la fel de interesat de aceste teme ca si PNL (26%).
De asemenea, PD este vazut ca fiind mai preocupat de starea agriculturii si a Sanatatii decat PNL,