Actualii concesionari nu respecta intocmai standardele de calitate impuse de atestat.
Dupa ce ani de zile proprietarii plajelor de pe litoral s-au straduit sa obtina certificarea calitatii de la organizatiile internationale, astazi, dupa ce le-au obtinut, risca sa le piarda.
Opt plaje romanesti au fost atestate de Federatia Internationala de Educatie pentru Mediu (FEE), cu distinctia "Steagul Albastru - Blue Flag". Potrivit acestei clasificari, plajele romanesti ar trebui sa fie ingrijite, "dotate" cu placute de protejare a mediului si cu salvamari, iar apa sa fie fara alge, numai potrivita pentru imbaiere.
Certificate vechi, proprietari noi
De fapt, plajele din lista anuntata de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian, nu prea mai indeplinesc astazi criteriile impuse de organizatia daneza Blue Flag. Aceasta, din cauza ca, de anul trecut, de cand s-au facut demersuri pentru obtinerea certificatului si pana acum stapanii plajelor s-au schimbat.
Intinderi de nisip cuprinse intre doua si zece hectare, care includ si cele opt plaje din lista ANT, au fost inchiriate pe zece ani de firme cu potential financiar urias, dar care nu au avut nicio legatura cu turismul.
Una dintre cele doua plaje care au obtinut certificatul Blue Flag, din statiunea Mamaia, este cea din dreptul hotelului Savoy.
"De patru ani fac demersuri pentru a obtine acest certificat, mi s-a confirmat inca de anul trecut ca l-am obtinut si acum cand l-am primit numai am ce sa fac cu el", spune indignata proprietara hotelului Angela Zahiu. Ea spune ca va anunta organizatia daneza ca plaja pentru care a muncit atatia ani nu-i mai apartine si renunta la certificat. "Acum, pe plaja numai e nimic, e zero, o rusine, cei care au luat plaja ridica deja doua beach-baruri fara nicio autorizatie", spune Angela Zahiu. Pe plaja Lid