Din dobanda la depozite nu se mai castiga de mult nici cat sa poata fi acoperita inflatia. In ciuda unor cresteri usoare la cateva banci, randamentele vor ramane neatractive pana la sfarsitul lui 2006, daca dobanda de politica monetara urmeaza indeaproape previziunile de inflatie pentru anul in curs. Pericolul intrarilor masive de fonduri speculative a trecut. Strainii cauta alte piete pentru plasamente avantajoase, nemultumiti ca in Romania tendintele de majorare a randamente
Din dobanda la depozite nu se mai castiga de mult nici cat sa poata fi acoperita inflatia. In ciuda unor cresteri usoare la cateva banci, randamentele vor ramane neatractive pana la sfarsitul lui 2006, daca dobanda de politica monetara urmeaza indeaproape previziunile de inflatie pentru anul in curs.
Pericolul intrarilor masive de fonduri speculative a trecut. Strainii cauta alte piete pentru plasamente avantajoase, nemultumiti ca in Romania tendintele de majorare a randamentelor bancare au stagnat, iar fluctuatiile cursului de schimb pot crea probleme. Presiunile inflationiste se pastreaza si in acest an, dar banca centrala nu da semne ca va mai opera curand o crestere a dobanzii de politica monetara, situata la nivelul de 8,5%. Cum reactioneaza piata la toate aceste semnalmente? Desi doua-trei banci au crescut dobanda la depozitele pentru populatie in moneda nationala, analistii financiari nu stiu inca daca putem vorbi de o tendinta generala si bancile au, intr-adevar, nevoie de lichiditati, dupa iesirile de capital din ultimele saptamani, sau este vorba, pur si simplu, de cateva fenomene izolate. Intr-adevar, bancile care au operat majorari sunt institutii care practicau un nivel foarte scazut al randamentelor la depozitele in lei.
Florin Catu, economist-sef ING Bank, este de pare