să crească. Legile antitutun rămân în mare parte neaplicate şi din cauză că, în întreaga ţară, există doar 700 de inspectori.Amenda, mai profitabilă decât interzicerea fumatuluiPatronii să crească. Legile antitutun rămân în mare parte neaplicate şi din cauză că, în întreaga ţară, există doar 700 de inspectori.
Amenda, mai profitabilă decât interzicerea fumatului
Patronii de baruri şi restaurante preferă să încalce legea şi să încaseze amenzi în loc să interzică fumatul în localurile pe care le deţin, relevă un raport al Ministerului Sănătăţii, care a urmărit să verifice cum se aplică Legea privind interzicerea fumatului în locurile publice. Din cauza numărului restrâns de locuri, este imposibil să se realizeze spaţii separate pentru fumători şi nefumători. Motivul principal pentru care ei preferă, în schimb, amenda este ameninţarea cu falimentul. Amenda, potrivit legii, pentru aceşti patroni este cuprinsă între 20 şi 25 milioane de lei.
Lipsa inspectorilor lasă legea neaplicată
Inspecţia Sanitară de Stat este instituţia care ar trebui să verifice aplicarea legii. Dar, la nivel naţional, nu există decât 700 de inspectori. Verificarea unităţilor nu se face continuu, ci doar atunci când există acţiuni organizate. Astfel, s-a constatat că un număr foarte mare de unităţi de alimentaţie publică, precum şi unităţi de învăţământ şi spitale nu aveau spaţii special amenajate pentru fumat, cu ventilaţie corespunzătoare, nu aveau scrumiere şi nici extinctoare. Spre exemplu, din 1.186 de unităţi sanitare cu paturi sau cabinete medicale individuale, în 105 din ele se fuma în incintă. Într-o lună, inspectorii au aplicat doar o mie de amenzi.
Românii fumează mai puţin decât bulgarii şi ungurii
În medie, un român fumează, pe an, 1.392 de ţigări, arată o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totuşi, România stă