Zeci de tezaure dacice si romane, sustrase din siturile arheologice din judetele Alba si Hunedoara, au fost recuperate de politisti. Traficul cu obiecte de patrimoniu, pus la cale in perioada 1996-2005, a dat batai de cap autoritatilor. In prezent se fac anchete in 10 state europene pentru recuperarea aurului dacic, comercializat, la sume exorbitante, pe piata "neagra".
IGPR a anuntat, ieri, ca a recuperat 29 de tezaure totalizand 7.845 monede, 5 fragmente de monede, 4 vase din metal, 33 vase ceramice, un vas din sticla, 10 statuete, 2 elemente de arhitectura si epigrafice,190 obiecte de podoaba, 6 unelte, 29 piese de armament si 1.314 alte obiecte antice, 11 volume de carte veche, toate susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, au fost "smulse" din mainile traficantilor, in scurt timp urmand sa fie recuperate mai multi mii de "kosoni" din aur, sustrasi in august 1996 din situl arheologic Sarmizegetusa-Regia.
Politistii de la Bucuresti, dar si cei din teritoriu, coordonati de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, au continuat cercetarile in dosarele penale referitoare la detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice 13 inculpati facand parte din diferite grupari infractionale au fost trimisi in judecata, iar pentru alte 36 de persoane s-a dispus disjungerea si continuarea urmaririi penale pentru furt calificat, detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, tainuire, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, favorizarea infractorului, santaj, braconaj, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si proxenetism. In urma disjungerii, au fost deschise alte 17 dosare penale, in toate fiind inceputa urmarirea penala. De asemenea, in doua dosare au fost constatate fapte de coruptie si spalare de bani, motiv pentru care s-a dispus declinarea competentei in favoarea organelor judiciare sp